Danfoss : ChangeOver6 gemotoriseerde 6-weg kogelafsluiter

Eenvoudig omschakelen tussen verwarmen en koelen met de ChangeOver6

Danfoss ChangeOver6 is een gemotoriseerde 6-weg kogelafsluiter om over te schakelen tussen de verwarmings- en koelingscircuits in 4-pijps systemen en om cross-flow uit te sluiten.

Van kantoorgebouwen tot ziekenhuizen, van scholen tot universiteiten, grote gebouwen bieden grote uitdagingen op het gebied van verwarming en koeling en niet alleen gedurende de verschillende seizoenen.

De vraag van koelen en verwarmen kan erg veranderlijk zijn zelfs binnen één dag, afhankelijk van zon en schaduw, het aantal mensen in elke ruimte en de gebruikte apparatuur.

Door tegelijkertijd te voldoen aan de uiteenlopende behoeften aan koeling of verwarming wordt in grotere gebouwen een optimaal comfort bereikt. Hiervoor wordt vaak een 4-pijps systeem gebruikt met afzonderlijke aanvoer en retour van zowel verwarmings- als koelwater op één afgifte unit.

De Danfoss ChangeOver6 wordt gebruikt om te schakelen tussen deze twee aparte circuits en tegelijkertijd crossflow onmogelijk te maken. Dit verlaagt risico’s en bespaart installatietijd en componenten.

Om exact te voldoen aan elke gewenste temperatuur en om overflows te voorkomen door de wisselende systeemdruk, wordt het debiet geregeld door een drukonafhankelijke regelafsluiter, de AB-QM. Dit zorgt voor kostenverlaging door het rendement van de opwekkers te verhogen en pompgebruik te minimaliseren.

Voorbeelden van toepassingen
• Kantoren, grote winkels, ziekenhuizen, scholen, enz.
• Klimaatplafonds (4-pijps)
• Fan coilunits met één batterij (4-pijps)

Eenvoud: Een combinatie van rendement, nauwkeurige regeling en communicatie

Een onfeilbare oplossing. ChangeOver6 voor een perfecte flowomschakeling en AB-QM voor een perfecte flowregeling.

Kies de voor u geschikte flow-regulerende motor: Danfoss biedt het allemaal.

De AME110NL servomotor, gemoduleerd door een signaal van 0-10 V, zorgt voor een stabiele flow en temperatuur met lagere pompsnelheden, zodat uw delta T blijft gehandhaafd.

De NovoCon® digitale servomotor voegt communicatie en automatisering toe, en zorgt voor optimale tijdsbesparing vanaf de externe installatiefase tot beheer. Verder worden alarmen en statusinformatie aan het GBS (gebouwbeheersysteem) teruggekoppeld via BACnet of Modbus. Hierdoor kunnen eventuele problemen worden opgelost voor er klachten ontstaan. En energiegebruik kan worden gemonitord zodat energieverspilling wordt voorkomen.

AB-QM DN 15 + NovoCon®
Ongeëvenaarde prestaties op het gebied van hydraulische balans in combinatie met een koppeling naar gebouwautomatisering. Een digitale servomotor met veldbuscommunicatie (BACnet , Modbus), inbedrijfstellen en onderhoud op afstand, flowindicatie en dataloggen. 

AB-QM DN 15 + AME110NL 0-10 V servomotor.
Ontworpen voor de AB-QM regelafsluiter voor kostenefficiënte, nauwkeurige flow-modulatie.

Omschakelen tussen verwarmen en koelen

Één signaal schakelt gelijktijdig tussen toe- en afvoer 

De aanvoer en retour voor zowel verwarming als koeling zijn bevestigd aan de ChangeOver6 , maar er kan slechts één circuit tegelijk stromen. 

Wijziging van het stuursignaal draait de motor om en schakelt de aanvoer en retour om tussen verwarmen en koelen of omgekeerd. Tijdens de omschakeling gaat de afsluiter door een nul-flow-positie. De ChangeOver6 kan handmatig in de uit-stand worden gezet (nul-flow tot 800 kPa) voor servicedoeleinden. 

De ChangeOver6 heeft een zeer laag drukverschil – gelijk aan 3,5 kPa bij 450 l/h. 

De maximale ontwerp-flow door de AB-QM kan handmatig worden ingesteld voor koelen, in verhouding met het maximale 10 V-inputsignaal en modulerend naar nul-flow bij 0 V. 

Omdat verwarming een lagere maximale flow vereist vanwege zijn hogere delta T, wordt dezelfde AB-QM gebruikt om verwarmen en koelen te regelen, waarbij de maximale flow overeenkomt met de inputspanning, modulerend naar nul-flow bij 0V. Modulatie via veldbus kan worden ingesteld op procenten of liters per uur.

 

Related Articles

Responses

  1. Goed omschreven Jan!
    Ik heb deze changeover afsluiter i.c.m. een AB QM met een partner van mij zo’n 600 keer toegepast in een project! Werkt prima!